
 

 

 

 

 

 

Application for Emeritus Status 

Instructions:  This form is for the purpose of an Alabama registered architect to request their registration be placed on 
Emeritus status.  Please complete Section 2 and 3 of this form and return to the Board office to request your registration 
be placed on Emeritus status.  Please allow ten (10) business days to receive a response regarding your request.   

Section 1 – Guidelines for Emeritus Status Application: 

(1) An architect may apply for Emeritus status if he or she meets the following criteria: 
(a) The applicant is 65 years of age or older; and 
(b) The applicant has been registered in this state for ten (10) consecutive years or longer; 
(c) The applicant is retired from the active practice of architecture.  “Retired” means the architect no longer 

practices architecture as defined by §34-2-30 (3) and (4), Code of Ala. 1975 (for your convenience, these 
definitions are listed below in their entirety). 

PRACTICE OF ARCHITECTURE or PRACTICING ARCHITECTURE.  Performing or doing, or offering or 
attempting to do or perform any service, work, act, or thing within the scope of the practice of architecture.  An 
individual shall be construed to hold himself or herself out as practicing architecture when, by verbal claim, sign, 
advertisement, letterhead, card, or any other way, the individual represents himself or herself to be an architect 
with or without qualifying adjective, or when he or she implies that he or she is an architect through the use of 
some other title. 

PRACTICE OF ARCHITECTURE. When an individual holds himself or herself out as able to render or when the 
person does render any service by consultations, investigations, evaluations, preliminary studies, plans, 
specifications, contract documents, and a coordination of all factors concerning the design and observation of 
construction of buildings located within the boundaries of the state, regardless of whether such services are 
performed in connection with one or all of these duties, or whether they are performed in person or as the 
directing head of an office or organization performing them. 

 
(2) If all requirements are met, the architect shall be granted Emeritus status.  An individual granted Emeritus status 

may use the title, “Emeritus Architect” on any letter, title, sign, card or device.  If an Emeritus Architect wishes to 
return to the active practice of architecture, he or she may do so by submitting the renewal fee, current renewal 
application form, and current year’s continuing education hours required by regulation. 

(3) Emeritus status for registration purposes has no relationship to Emeritus status granted by AIA, a professional 
association. 

(4) The annual renewal of registration for Emeritus status shall be free of charge.  In addition, the Emeritus architect 
is exempt from continuing education requirements as outlined in Rule 100-X-3-.03 of the Board’s Rules and 
Regulations regarding continuing education.  You will continue to receive a copy of the Board’s newsletters.  Your 
name will be listed in the roster under Emeritus status.  If an Emeritus Architect subsequently wishes to practice, 
he or she may do so by proper application to the Board, including completion of the continuing education 
requirements in effect at the time of application.    

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

Application for Emeritus Status 

Section 2 – General Information  

Name: __________________________________________________________________________________ 

Address: ________________________________________________________________________________ 

City:  ___________________________________________________ST: ______   Zip:  _________________ 

E-mail Address: __________________________________________________________________________ 

Preferred Phone Number: __________________________________________________________________ 

Registration Number: _______________________        Date of Birth: _______/_______/________________ 

 

Section 3 – Affidavit of Applicant 

It is my wish that I become an Emeritus Status Architect in Alabama.  I am not currently performing any service 
that may be construed as the practice of architecture as defined by §34-2-30 (3) and (4), nor will I do so in the 
future unless and until my registration is returned to Active status.  I am at least 65 years of age and I have 
been registered in Alabama for at least ten (10) consecutive years.   

I attest that the above facts are true and correct.  I understand and agree that by typing my name, I am 
providing an electronic signature that has the same legal effect as a written signature pursuant to Ala. Code §§ 
8-1A-2 and 8-1A-7. 

 

 

___________________________________      _________________    ______________ 

Name            Registration Number Date 

 

 

 

Please Send This Completed Page to: licensing@boa.alabama.gov  
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